четвъртък, 4 юни 2015 г.

Въстановка на автентичен РОЗОБЕР , като от преди десетилетия !

На 3 юни 2015 година се състоя организираното мероприятие:
"Възстановка на автентичен РОЗОБЕР, както от преди 100 години"
Снимките започнаха от 03.45 часа с впрягане на конете и в 04.00 часа с посрещането на берачите на рози. Идеята бе предложена от Дамян Клисуров. Председателят на фирма "Аполон 2003" стопанин на 25 декара розови поля и с участието на вторият стопанин Иван Димитров, който има също 25 декара розови масиви. Участниците розоберачки бяха сладкопойните славей от Н.Ч. "Пробуда 1899 година" със секретар г-жа Дора Шопова, която е и хореограф на състава. В този знаменателен ден водеща групата на певиците бе големият глас на Розовата Долина г-жа Тотка Груева.
Розобера в този красив слънчев ден, започна от стопанката на розовите поля Зара Клисурова, която с обич и радост ни посрещна с погача и сол и мед и благослов! Розобера беше огласен от прекрасните гласове на 12 певици и с участието на най-малкото славейче на Каравелово, седем годишната Моника. С препълнените кошници с красиви маслодайни розички– гюл, посетихме Розоварната на селото към "Българска Роза - Карлово", която е най-голямата на Балканският полуостров, с най-модерните съоръжения, там  стопаните й ни посрещнаха топло и гостоприемно. Благодарение на уникалната им покана успяхме да наблюдаваме и заснемем целият цикъл и процес от сипването на розите от кошниците на розоберачките - до самото вадене на капчици „розово“ масло. Това е уникално събитие, което не е снимано до сега от нито един друг екип, а самото отваряне на сейфовете, допускането на фото апарата и двама от нас, беше в присъствието на комисия и охрана. Изживяването е неописуемо, защото за производството на 1 литър розово масло са необходими 3 тона и половина до четири тона маслодайни цветове от розички. Снимките на розобера преключиха по обяд с кръшно хоро пред кметството на село Каравелово, където бяхме посрещнати от кмета г-н Петков с приветствие за добре дошли и пожелание за голям берекет и почерпка. Кмета разказа за създаването на селото, още по времето на турско робство и за видните личности и патриоти на селото и дейността на стопаните му.
Изказвам и моята лична благодарност, като сценарист и организатор, към всички участници в събитието - приятели вие сте прекрасни и с вълшебни гласове !
Специални сърдечни благодарности към шеф Пеньо Иванов, Председател на А.Р.И.З - 7 и Пазителна Традициите на България, за фото и видео заснемането и жарката му себеотдайност на този уникален за българите розобер в Розовата Долина !Оставам с надежда за съживяването и възраждането на занаятите !
С почит и уважение - Ренета Стоянова
---------------------------------------------------------------------------------------------
.












































































Няма коментари:

Публикуване на коментар