неделя, 2 август 2015 г.

Обогатих се с уникална автентична над 100 годишна каравеловска зимна носия

Много, много съм щастлива да имам това съкровище и да се докосвам до уникалното и автентичното! Колко ли сръчни ръце са творили това чудо, колко ли безсънни нощи са тъкали и бродирали и то на газени лампи милите! Възхитена съм и им се прекланям на каравеловските майсторки - жени отрудени и бедни, но много умятни и работливи ! За мен тази носия е златно съкровище, на която фустанелата шоколадова от истинско сукно тежи над 3 килограма !!!! Представете си какво качествено изтъкано и бито на тепавицата истинско сукно е ! Ризата е от кенар дебел , ръкавите й и воланите й - са от тънък, много фино тъкан памук с нежна дантелка, извезана на една кука, истинско  съвършенство !
Обичам да творя и да създавам моят стил носии "Болярка"...... но тази носия ,която е над 100 годишна е златно съкровище! Признателна съм ви каравеловските майсторки със златни ръци и големи сърца ! 

.................................................................................................................................
.














Няма коментари:

Публикуване на коментар