понеделник, 24 август 2015 г.

Изживяване на Беклемето - събор надпяване 2015

.
Пенсионерски клуб "Детелина" организираха екскурзия до Беклемето с участието и на "Каравеловските славеи" и дуета Сатоми Такада и Георги Гърев от "Стари градски песни", всички те се изявиха в надпяването на пенсионерските клубове от цялата страна! Българският дух и традиции сплоти много участници от България !
Пътуването бе приятно с два луксозни рейса и може би над 100 каравеловци преминахме през величественият Балкан, любувайки се на красивите гори и хребети на Стара Планина. Горската шир и поляни бяха поръсени от небесният дъждец .... очакван на село от 51 дни и днес дарил благодатна вода на посевите и облял душите и телата на хората с хладинка, след дългите дни на жарко лято с непосилно високи температури. Едва ли за днешният ден е било възможно да се прогнозира, че ще е дъжд ..... но в интерес на истината, участниците в надпяването поизмръзнахме от росните капки и от гъстата мъгла, която се разстилаше на огромни кълба и в дадени моменти да видиш някой или нещо на разстоянието от 50 метра бе затруднено.
Изказвам личната си благодарност за перфектната организация за пореден път на ръководството на П.К.Детелина в лицето на председателят им Христо Карайланов и Ценка Паунова - себеотдайна, сериозна и отговорна жена, която поддържа красотата и духът в клуба и е деен организатор на всички тържества и екскурзии в България !
Пътувайки с групата на певиците за фото репортажа във вторият рейс - изживяването ми беше уникално и неповторимо. Отново в "пеещият рейс", както сме си го кръстили, тези жени ни дариха много радостни мигове, веселие, усмивки и закачки! Част от певиците се събраха най отзад при акордеониста Лазар и запяха дружно, като на концерт и самият той им пригласяше и ми мина мисълта ... това е като генерална репетиция пред представлението ! Милите гласно пойни славейки, нямаха нужда от микрофони, гласовете им звънливи и медени ехтяха сред звучните закачки и смях, всички бяхме щастливи и въпреки многобройните завои и пре -голямата тъмнина от мъгливото време, се опитах да запиша някои и друг клип с песните им. За мен тези автентични записи са ценност и рядкост, надявам се и за вас да са след прослушването им! Извинявайте, качеството им не е на ниво, но такава е апаратурата и времето мъгливо и дъждовно ...
Н.Ч."Пробуда 1899" с певиците "Каравеловските славеи", заедно със Сатоми Такада и Георги Гърев от "Стари градски песни", чрез поканата от П.К.Детелина за да участваме в надпяването на пенсионерските клубове от страната - представиха нашето красиво и китно село и взеха дейно участие в надпяването на Беклемето - 22 август 2015година, под № 27.
Това са силни жени нашите певици и тяхната борбена ръководителка г-жа Дора Шопова, която в продължение на години с две патерици, ги водеше по цяла България за участия и побеждаваха ! Сега всички те отново проявиха своят жарък темперамент и въпреки студа, се качиха на сцената с прекрасните си автентични носии, в цветовете на българският трикольор - бяло, зелено и червено! Регламента бе - за всяко читалище по три песни, в противен случай при нарушение има анулиране от участието.
Дуета Георги и Сатоми с шлагера "Мома англичанка", както и облеклото им така и емоцията на нашата японка с красивите й танцувални движения - изненадаха публиката и получиха силни аплодисмента и жизнерадостни усмивки с подкрепа - учудването бе, японка да пее на българки и то шлагери! Поздравления за Сатоми и Георги!
Певиците ни "Каравеловските славеи" - представиха две старинни песни , като втората беше букет от благозвучия и кръшно надиграване на Нина и Велка , което създаде емоционалност и на сцената, но най-вече сред публиката, която бурно аплодирайки нашите славеи. Хореографията бе на г-жа Дора Шопова, която е професионалист хореограф и преподавател - благодарим й ,че въпреки тежките и сложните операции, тази борбена жена вече ходи самостоятелно и се опитва отново да танцува, но по премерено! Тя и акордеониста Лазар два дни в седмицата, много често и по три или четири вечери провеждат репетиции с "Каравеловските славеи" наред с тях и мъничките две славейчета Мария Софи и Моника ! Видно е от таз годишните грамоти и дипломи 10 на брой от март до август, с какъв жар и темперамент, сериозност и отговорност се отнасят всички те при подготовка си ! Където и да ги заведе г-жа Шопова винаги се завръщат с похвали, грамоти и дипломи, заради отличната им подготовка и силно желание, да представят по най-достойният начин името на с. Каравелово и го правят от десетилетия. Но аз пиша тази статия и споделям за техният голям дух и песнопения за последните 9 месеца, през този период съм документирала в снимки и клипове техният творчески възход и победите им - поздравявам ги сърдечно и им се възхищавам - те са родени да пеят и да носят радост на всички българите по света и на много от чуждестранните ми приятели, които харесаха и нашата страница на читалището !
Вече 30 клипа се въртят с участието на "Каравеловските славеи" в You Tube от уникалният и пръв в България "Автентичен Розобера, като от преди 100 години" проведен на 3 юни 2015 година и вече много бройните ни приятели от чужбина, слушат песните им, гледат прекрасните розовите поля от маслодайни рози и чуват за България и за село Каравелово! Тези певици са чудесни възродители на традициите, ритуалите и българщината ! 30те клипа "А.Р.И.З-7 на гости на розоберачите в Каравелово" в You Tube може да потърсите информация директно в интернет или на тази страница в по предишните ми публикации .
Днес 22 август 2015 година за пореден път самодейците от шлагерите и от фолклорната група "Каравеловските славеи" доказаха изключителните си дарби, гласовите си качества, артистичност и победиха - ПОЛУЧИХА - 11та си грамота и водещата на надпяването сподели, че нашето представяне до момента е най ДОБРОТО и сме с най-красивите носии на надпяването на Беклемето!
Вярно е и аз така мисля, не желая да проявя нетактичност към останалите групи или привързаност към нашите певци, но може би заради дъжда и студа - другите участници пяха по вяло и стояха на сцената по сковано .... а нашите и с танца на Сатоми и кръшното надиграване на Велка и Нина - донесоха много настроение и веселие и бурни ръкопляскания от публиката!
Благодаря ви мили славеи и да се надяваме, че може и да получите и още по голяма награда от журито, след като те проследят в двата конкурсни дни изпълненията на над 75 състава и след това ще гласуват за челните места и наградите! Успех и тази 11та спечелена грамота за шест месеца и то само от участията на 5 надпявания в България,е нещо изключително голямо и велико постижение! Браво на всички и дерзайте в обич, сплотеност, мир и доброта за да побеждавате и да ни радвате още дълги години !
Фото репортаж : Ренета Стоянова
22 август 2015 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар